Acupunctuur en zwanger worden

Wist je dat acupunctuur een effectieve behandeling kan zijn voor koppels die proberen zwanger te worden? Lees hier meer over acupunctuur en zwanger worden.

Onze benadering van acupunctuur richt zich op het herstellen en balanceren van de energiestroom in het lichaam, wat kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het verminderen van stress – twee belangrijke factoren voor vruchtbaarheid. Maar dat is niet alles! Acupunctuur kan ook de kwaliteit en kwantiteit van sperma verbeteren bij mannen, wat de kans op een succesvolle bevruchting vergroot.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke, veilige en effectieve manier om zwanger te worden, dan is acupunctuur wellicht de oplossing voor jou. Onze op maat gemaakte behandelplannen zijn speciaal ontworpen om aan de individuele behoeften van de patiënt te voldoen, zodat je de best mogelijke kans hebt om zwanger te worden. Bij ons kun je rekenen op professionele begeleiding, persoonlijke aandacht en een ontspannen sfeer, zodat je je op je gemak voelt tijdens de behandelingen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen je droom van een gezin te verwezenlijken met behulp van acupunctuur!

Acupunctuur bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen

Voor een groot aantal vrouwen en mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Met behulp van acupunctuur en Chinese geneeskunde begeleiden we stellen die met een kinderwens in onze praktijk komen in de hoop dat acupunctuur bijdraagt aan zwanger worden.

Hoe werkt acupunctuur en zwanger worden?

Bij de vrouw proberen we de cyclus te reguleren, we verbeteren de eisprong en de eigroei. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast merken we dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de acupunctuur ondergaan; meer energie en minder stress. We adviseren om ongeveer 2 maanden voorafgaand aan de reguliere behandelingen te starten met acupunctuur. We kunnen dan een goede basis bouwen voorafgaand aan het medische zwangerschapstraject. Naast acupunctuur en Chinese kruiden is het verstandig om gezond te leven en zo gezond mogelijk te eten. Zo kun je lichaam en geest het beste voorbereiden op het te bewandelen traject. Probeer je innerlijke rust te vinden, want stresshormonen zijn vaak een grotere boosdoener dan we denken.

acupunctuur en zwanger worden

Acupunctuur en zwanger worden, werkt dat echt? Ook bij onvruchtbaarheid?

Acupunctuur en zwanger worden biedt geen garantie. We hebben naar ons idee een 60/40 procent succes ratio. Maar dat weten we niet helemaal zeker. Natuurlijk heeft de reden van onvruchtbaarheid er ook mee te maken. De oorzaken van de onvruchtbaarheid lopen uiteen van onbegrepen onvruchtbaarheid, endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, DES, problemen aan de eierstokken of eileiders; antisperm antibody kan leiden tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Met de behandeling bij de meeste vormen van deze vormen van onvruchtbaarheid hebben we positieve ervaringen.

Ons doel is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eirijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en/of IVF-traject.  Voor de man geldt dat we vaak gebruik maken van Chinese kruiden. Ook hiervan zien we vaak goede resultaten.

Acupunctuur en zwanger worden op latere leeftijd

Sommige vrouwen hebben nog een kinderwens op latere leeftijd. In dit geval spreken we van 40+ jaar oud. Door je leeftijd kan je te maken krijgen met verminderde vruchtbaarheid. Ook hierin kunnen we je bijstaan en begeleiden we je graag persoonlijk met je kinderwens.

Frequentie van behandelingen:

De eerste periode proberen we de vrouwen één keer per week te zien. De behandeling passen we individueel aan op onze diagnose en aan de fase van de cyclus. Bij IVF, ICSI en soms ook IUI, stemmen we de behandeling ook af op het gebruik van de medicatie. Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 8 tot 12 weken van te voren een afspraak te maken.

Waarom stimuleert acupunctuur de kans op zwangerschap :

 • Betere regulatie van de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong).
 • Reguleert de hormoonhuishouding.
 • Vermindert stress.
 • Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen.
 • Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel.
 • Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
 • Vermindert kans op een miskraam.
 • Vermindert pijn en stress bij puncties.
 • Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem.
 • Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
 • Verbetert opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
 • Vermindert bijwerkingen van medicatie.

Acupunctuur bij IVF zwangerschapsbehandeling

Onderzoek heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling vóór de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot. Bij acupunctuur Amsterdam proberen we altijd op de ochtend van de terugplaatsing een afspraak met de betreffende patiënte te maken. Ook in het weekend. Maar als iemand te ver weg woont, is dat soms onmogelijk en zou dit meer stress opleveren, dan goed doen. In dat geval spreken we liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af. De weken die volgen na de terugplaatsing zijn vaak stressvol, wij raden ook in die periode een behandeling aan om de kans op innesteling na IVF te vergroten en vooral ook om de rust enigszins te kunnen behouden. De behandeling is er dan ook op gericht om de bijwerkingen van de medicatie in te dammen en vermindering van pijn en stress.

Meer weten?

Wil je meer lezen over het succes van acupunctuur en zwangerschap, dan verwijzen we je graag door naar een Australische collega van ons. Jane Lyttleton heeft een acupunctuurkliniek in Australië, puur gericht op vruchtbaarheids- en zwangerschapsbehandelingen.

Voor meer behandelingen van Acupunctuur Amsterdam zie onze homepagina. Natuurlijk kun je ook kijken naar onze pagina ervaringen met acupunctuur.