Vermoeidheid en Chinese Geneeskunde
Ook in Chinese geneeskunde wordt vermoeidheid beschreven als ‘leegte‘. Een ‘leegte‘ is een tekort aan één of meerdere substanties. (substanties zijn bijvoorbeeld qi, bloed, yin of yang).
Meestal zijn tekenen daarvan dat u zich al na een geringe inspanning ‘leeg‘ voelt. Dat kan ‘lichamelijk leeg’ zijn, maar vaak ook ‘psychisch leeg’. U kunt dan bijvoorbeeld geen enthousiasme meer opbrengen voor zaken die u normaal leuk vindt of u kunt zich nog zeer moeilijk concentreren.
Hoe ontstaat een leegte?
Uitzonderlijk kan door bloedverlies of door voedseltekort een gebrek aan bloed of qi ontstaan. Meestal is het echter zo dat er aan de leegte vrijwel altijd een ‘slechte doorstroming’ vooraf gaat. De term die de Chinese geneeswijzen daarvoor gebruiken is ‘stagnatie’. Als we de energiehuishouding van het lichaam beschouwen als een wegennet, dan is ‘leegte’ een gebrek aan auto’s, waardoor geen voedingsstoffen vervoerd kunnen worden en er overal tekorten ontstaan.
‘Stagnatie’ is dan weer te vergelijken met filevorming waardoor alle auto’s niet ter plaatse geraken. Na een periode van stagnatie volgt automatisch ook ‘leegte’. Beide kunnen elkaar in stand houden en zo een vicieuze cirkel vormen. Bij stagnatie is het vaak moeilijk om op gang te komen. Eenmaal op dreef gaat het eigenlijk vrij goed. Lichamelijk leidt stagnatie vaak tot spanningen in de spieren, oppervlakkige ademhaling, onrustige slaap, enz. Deze klachten zorgen uiteindelijk voor een gebrek aan energie. Heel vaak zijn emoties de belangrijkste oorzaak van stagnaties. Vooral emoties die vast zijn gaan zitten, die niet geuit kunnen worden en innerlijke onvrede veroorzaken. Iedereen is verschillend, dus ook geen enkele vermoeidheid is dezelfde.
.