Acupunctuur bij vermoeidheid

Kamp je met structureel energiegebrek, futloosheid of vermoeidheid? Dit zijn over het algemeen klachten waar veel mensen in meer of  mindere mate last van hebben. Het heeft niet altijd een duidelijke oorzaak heeft en daardoor door de reguliere geneeskunde vaak moeilijk te behandelen is. Acupunctuur kan goed bijdragen aan het verhelpen van vermoeidheidsklachten.

Niet iedere vermoeidheid is hetzelfde. De vermoeidheid na een lange wandeling is niet dezelfde als de vermoeidheid van iemand die na een kleine inspanning een enorm zwaar en moe gevoel in het hele lijf krijgt. Sommige mensen blijven zelfs constant vermoeid. Normaal gesproken kan bij vermoeidheid met 1 tot 3 behandelingen al veel verlichting optreden. Bij chronische vermoeidheid zijn vaak toch langdurigere behandelingen nodig.

Waardoor wordt slapeloosheid veroorzaakt?

Soms zijn er duidelijke ‘lichamelijke‘ oorzaken voor vermoeidheid zoals ontstekingsziekten of ernstige bloedarmoede. Vaak is in dit geval een reguliere geneeskundige behandeling nodig, hoewel traditionele Chinese geneeskunde ook hier een belangrijke bijdrage tot genezing kan geven. Andere oorzaken voor vermoeidheid kunnen zijn: stress, frustratie, zorgen en ook slapeloosheid. Deze oorzaken zijn ook goed te behandelen.  Echter is er regelmatig geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden. Een behandeling met acupunctuur kan dan ook goed bijdragen om de vitaliteit en energie te herwinnen.

Uw vermoeidheid zal verminderen door acupunctuur

Bij Avicenna kunnen wij uw vermoeidheidsklachten aanpakken . Wij hebben veel succes verhalen van onze patiënten die rondliepen met vermoeidheidsklachten. De acupuncturist zal u buiten de therapie zelf nog nuttige informatie verstrekken over het aanpassen van uw levenswijze en voedingsgewoonten, wat u ook zal kunnen helpen bij het bestrijden van uw vermoeidheid.

Hoe kan acupunctuur uw vermoeidheidsklachten doen afnemen?

Acupunctuur kan goed helpen bij vermoeidheid. Dit wordt gedaan door via de tonifiërende of voedende acupunctuurpunten het energieniveau aan te vullen. De acupuncturist zal bij aanvang om de pols vragen. Aan de hand hiervan kan ze voelen of de pols zwak en dus vermoeid is. Hiernaast vind je een afbeelding van die acupunctuurpunten en engergiebanen.

Vermoeidheid en Chinese Geneeskunde

Ook in Chinese geneeskunde wordt vermoeidheid beschreven als ‘leegte‘. Een ‘leegte‘ is een tekort aan één of meerdere substanties. (substanties zijn bijvoorbeeld qi, bloed, yin of yang).

Meestal zijn tekenen daarvan dat u zich al na een geringe inspanning ‘leeg‘ voelt. Dat kan ‘lichamelijk leeg’ zijn, maar vaak ook ‘psychisch leeg’. U kunt dan bijvoorbeeld geen enthousiasme meer opbrengen voor zaken die u normaal leuk vindt of u kunt zich nog zeer moeilijk concentreren.

Hoe ontstaat een leegte?

Uitzonderlijk kan door bloedverlies of door voedseltekort een gebrek aan bloed of qi ontstaan. Meestal is het echter zo dat er aan de leegte vrijwel altijd een ‘slechte doorstroming’ vooraf gaat. De term die de Chinese geneeswijzen daarvoor gebruiken is ‘stagnatie’. Als we de energiehuishouding van het lichaam beschouwen als een wegennet, dan is ‘leegte’ een gebrek aan auto’s, waardoor geen voedingsstoffen vervoerd kunnen worden en er overal tekorten ontstaan.

‘Stagnatie’ is dan weer te vergelijken met filevorming waardoor alle auto’s niet ter plaatse geraken. Na een periode van stagnatie volgt automatisch ook ‘leegte’. Beide kunnen elkaar in stand houden en zo een vicieuze cirkel vormen. Bij stagnatie is het vaak moeilijk om op gang te komen. Eenmaal op dreef gaat het eigenlijk vrij goed. Lichamelijk leidt stagnatie vaak tot spanningen in de spieren, oppervlakkige ademhaling, onrustige slaap, enz. Deze klachten zorgen uiteindelijk voor een gebrek aan energie. Heel vaak zijn emoties de belangrijkste oorzaak van stagnaties. Vooral emoties die vast zijn gaan zitten, die niet geuit kunnen worden en innerlijke onvrede veroorzaken. Iedereen is verschillend, dus ook geen enkele vermoeidheid is dezelfde.

    Direct contact

    Uw naam (*)

    Uw e-mail (*)

    Telefoon (*)

    Opmerkingen