Acupunctuur tegen Migraine

Migraine kan heel pijnlijk zijn en kan leiden tot ernstige beperkingen in je dagelijks functioneren. De hoofdpijn kan zo intens zijn dat het onmogelijk is om te werken, te studeren of zelfs maar te ontspannen. Migraine kan ook gepaard gaan met angst, depressie en slapeloosheid, die de kwaliteit van jouw leven verder kunnen aantasten. Als je hier last van hebt, overweeg dan eens acupunctuur tegen migraine

Er zijn echter verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van migraine te verminderen en aanvallen te voorkomen. Als je last hebt van migraine, is het belangrijk om medische hulp te zoeken en een behandelplan te bespreken met een zorgverlener.

Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen.

Wat veroorzaakt migraine?

Migraine is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende hoofdpijn, vaak gepaard gaande met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. De precieze oorzaak van migraine is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren een rol spelen.

Een van de belangrijkste theorieën over de oorzaak van migraine is dat het wordt veroorzaakt door een verandering in de chemische balans in de hersenen. Specifiek wordt gedacht dat een verandering in de niveaus van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van pijn, stemming en slaap, een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van migraine. Wanneer de niveaus van serotonine in de hersenen dalen, kan dit leiden tot een ontstekingsreactie en veranderingen in de bloedvaten in de hersenen, wat kan leiden tot migraine symptomen.

Andere mogelijke oorzaken van migraine zijn onder meer hormonale schommelingen, stress, bepaalde voedingsmiddelen en dranken (zoals cafeïne en alcohol), slaapstoornissen en bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de exacte oorzaak van migraine kan verschillen van persoon tot persoon en dat veel mensen waarschijnlijk een combinatie van factoren hebben die bijdragen aan hun migraine-aanvallen.

Hoe verloopt migraine?

Migraine kan zich op verschillende manieren manifesteren en varieert van persoon tot persoon. Typisch wordt migraine gekenmerkt door terugkerende hoofdpijn, vaak aan één zijde van het hoofd, die gepaard gaat met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid en soms visuele veranderingen, zoals het zien van flikkerende lichtjes, sterretjes of zigzaglijnen.

Prodromale fase

Migraine-aanvallen kunnen verschillende fasen doorlopen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld een “prodromale” fase, waarin ze subtiele symptomen zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid of een verandering in eetlust kunnen opmerken, en deze fase kan enkele uren tot enkele dagen voorafgaand aan de migraine plaatsvinden.

Aura fase

De “aura” fase komt voor bij ongeveer een derde van de mensen die migraine hebben. Dit is een korte periode van visuele, sensorische of taalveranderende symptomen die voorafgaan aan de hoofdpijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om wazig zicht, tintelingen in de handen of voeten of problemen met spreken.

Hoofdpijnfase

De hoofdpijnfase zelf kan enkele uren tot enkele dagen duren en kan variëren in intensiteit en locatie. De hoofdpijn kan pulserend of bonzend zijn en kan toenemen bij lichamelijke activiteit. Tijdens deze fase kunnen mensen zich misselijk voelen en overgeven, en kunnen ze gevoelig zijn voor licht en geluid.

Postdromale fase

Na de hoofdpijnfase kan er nog een “postdromale” fase zijn waarin mensen zich uitgeput, verward of humeurig voelen en kunnen ze zich moeilijk concentreren.
Het verloop van migraine kan van persoon tot persoon verschillen en zelfs bij dezelfde persoon kunnen de symptomen en de duur van elke fase van aanval tot aanval variëren.

Wat kun je doen tegen migraine?

Er zijn verschillende behandelingen en maatregelen die kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van migraine. Hieronder volgen enkele suggesties:

 • Medicijnen: Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om migraine te behandelen, waaronder pijnstillers, triptanen, ergot-alkaloïden en preventieve medicijnen. Het is belangrijk om medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.
 • Vermijd triggers: Bepaalde voedingsmiddelen, dranken, geuren, stress of slaapstoornissen kunnen migraine-triggers zijn. Probeer deze triggers te identificeren en vermijd ze indien mogelijk.
  Ontspanningstechnieken: Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
 • Regelmatige slaap en beweging: Regelmatige slaap en lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het voorkomen van migraine. Probeer regelmatig te slapen en maak dagelijks tijd vrij voor matige lichaamsbeweging.
 • Acupunctuur: Acupunctuur kan worden gebruikt als aanvullende therapie om migraine te verminderen.

Acupunctuur tegen migraine

Hoe kan acupunctuur tegen migraine helpen?

Acupunctuur kan helpen bij de behandeling van migraine door het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten die gerelateerd zijn aan het verlichten van pijn en het verbeteren van de bloedcirculatie. Het is aangetoond dat acupunctuur de frequentie en de intensiteit van migraine-aanvallen kan verminderen en kan helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van medicijnen.

Acupunctuur behandelingen voor migraine kunnen het beste worden uitgevoerd door een getrainde acupuncturist die de juiste acupunctuurpunten kan lokaliseren en stimuleren. De acupuncturist kan gebruik maken van verschillende technieken, waaronder het inbrengen van dunne naalden op specifieke punten, het toepassen van warmte of het gebruik van elektrische stimulatie.

Er zijn verschillende manieren waarop acupunctuur kan helpen bij het verlichten van migraine:

 • Verlichting van pijn: Acupunctuur kan helpen bij het verlichten van pijn door het stimuleren van het lichaamseigen pijnstillende mechanisme. Het inbrengen van dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten kan het vrijkomen van endorfines en andere neurotransmitters bevorderen die pijnvermindering veroorzaken.
 • Verbetering van de bloedcirculatie: Acupunctuur kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, waardoor zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen worden gebracht en de migraine-symptomen verminderen.
 • Vermindering van ontsteking: Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het ontstaan van migraine.
 • Vermindering van stress en angst: Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat een van de belangrijkste triggers van migraine kan zijn. Door het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten kan acupunctuur helpen bij het verminderen van angst en spanning, waardoor het risico op migraine-aanvallen kan worden verminderd.

Over het algemeen kan acupunctuur helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van migraine-aanvallen. Het is belangrijk om te onthouden dat acupunctuur geen vervanging is voor de traditionele medische behandeling van migraine en dat u altijd een arts moet raadplegen als u last heeft van migraine om de beste behandelingsopties te bespreken.

Een afspraak maken voor acupunctuur tegen migraine

Als je overweegt om een afspraak te maken met een acupuncturist voor een migraine behandeling is het belangrijk dat je kiest voor een gecertificeerde acupuncturist die ervaring heeft met het behandelen van migraine.

Avicenna is erkend lid van de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft meer dan 15 jaar ervaring met acupunctuurbehandelingen bij het oplossen van gezondheidsproblemen.

 • Maak een afspraak voor een consultatie: Tijdens dit consult zal onze acupuncturist je medische geschiedenis doornemen, de symptomen van je migraine bespreken en een behandelplan opstellen.
 • Bereid je voor op de afspraak: Voorbereiding op de afspraak kan onder meer inhouden dat je je medicatiegeschiedenis, voeding- en slaappatroon bespreekt. Ook kan het handig zijn om comfortabele kleding te dragen.
 • De behandeling: Tijdens de behandeling zal de acupuncturist dunne naalden in bepaalde acupunctuurpunten in je lichaam plaatsen. De naalden blijven gewoonlijk ongeveer 20 tot 30 minuten zitten terwijl je ontspant.
 • Plan vervolgafspraken: Afhankelijk van de ernst van je migraine, kan de acupuncturist meerdere sessies aanbevelen. We bespreken de voortgang van de behandeling na elke sessie en plannen indien nodig vervolgafspraken.