Chinese Geneeskunde Amsterdam

De Traditionele Chinese Geneeskunde wordt meestal onderverdeeld in twee grote richtingen: de externe geneeskunde, waartoe acupunctuur, massage en lichaamsoefeningen behoren, en de interne geneeskunde, met meditatieve technieken, ademhalingsoefeningen en kruidengeneeskunde. Al deze takken zijn gebaseerd op één en dezelfde natuurfilosofie, ze gaan uit van dezelfde gezondheidsleer en gebruiken dezelfde diagnostiek.

Kruidengeneeskunde en voedingsleer

Het zal dan ook geen verbazing wekken als men verneemt dat er principieel geen verschil bestaat tussen de kruidengeneeskunde en de voedingsleer. “Geneesmiddelen en kruiden hebben een gemeenschappelijke bron, kruiden en voedsel een gemeenschappelijke gebruik” is een populair gezegde in China. In feite worden geneeskruiden beschouwd als geconcentreerde voedingsmiddelen, waardoor ze op de korte termijn een groot effect kunnen hebben. Sommige kruiden en voedingsmiddelen worden zowel in de traditionele Chinese geneeskunde Amsterdam als in de keuken regelmatig gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn kaneel, gember, kudzu zetmeel en rijstazijn.

Chinese Geneeskunde Amsterdam

Traditionele Chinese Geneeskunde Amsterdam

Hoewel alle therapievormen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde gebaseerd zijn op het werken met Qi en de uitgangspunten van het medisch-holistische systeem, hebben ze ook verschillende methoden en technieken. Voor meer informatie kijk ook op Chinese dokter Amsterdam.

Overeenkomsten en verschillen

Bij acupunctuur wordt bijvoorbeeld de Qi van buitenaf gestimuleerd door acupunctuurnaalden in te brengen op specifieke punten, terwijl bij Chinese kruiden de interne Qi en bloedcirculatie worden gevoed, en pathogenen zoals overtollig slijm, hitte en koude worden verdreven. Tuina maakt voornamelijk gebruik van massagetechnieken, terwijl Shiatsu voornamelijk bestaat uit drukpunten. Tai chi en Qigong bevorderen de circulatie van Qi en bloed door het uitvoeren van voorgeschreven bewegingspatronen en het gebruik van ademhalings- en meditatietechnieken.

De werkwijzen kunnen uiteraard per therapeutische toepassing en stijl van elkaar verschillen. Neem contact met ons op voor meer informatie! Behandeling door erkende therapeuten gegarandeerd!