Acupuncture amsterdam

Infertiliteit

(Vruchtbaarheid problemen)

Voor een groot aantal vrouwen en mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Met behulp van acupunctuur en Chinese geneeskunde begeleiden we stellen die met een kinderwens in onze praktijk komen. Bij de vrouw reguleren we de cyclus, verbeteren de eisprong en de eigroei. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast merken we dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de acupunctuur ondergaan; meer energie en minder stress. Voor ervaringen van andere patiënten, kijk ook gerust op Patiënten aan het woord.
Oorzaken van onvruchtbaarheid

De oorzaken van de onvruchtbaarheid lopen uiteen van onbegrepen onvruchtbaarheid, endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, DES, problemen aan de eierstokken of eileiders; antisperm antibody tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Met de behandeling bij de meeste vormen van deze vormen van onvruchtbaarheid hebben we positieve ervaring. Ons doel is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eirijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en/of IVF-traject.
Chinese geneeswijze

In de Chinese geneeswijze speelt een vrije doorgang van energie in het hele systeem een belangrijke rol. Zowel fysiek, in het bekkengebied, als emotioneel. Een zeer belangrijk onderdeel van ons werk is de emotionele begeleiding van de patiënten tijdens de gesprekken. Met behulp van acupunctuur stimuleren we de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies en versterken we de energie van de betrokken gynaecologische organen met behulp van de Chinese geneeskunde. Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij ook Chinese kruiden te gebruiken omdat deze de kwaliteit van eicel/zaadcel en de doorbloeding versterken.
Frequentie

De eerste periode proberen we de vrouwen één keer per week te zien. De behandeling passen we individueel aan op onze diagnose en aan de fase van de cyclus. Bij IVF, ICSI en soms ook IUI, stemmen we de behandeling ook af op het gebruik van de medicatie. Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 8 tot 12 weken van te voren een afspraak te maken.
Voordelen van Chinese geneeswijze bij infertiliteit:

Reguleert de cyclus (lengte, PMS, bloedverlies, eisprong).
Reguleert de hormoonhuishouding door stress te verminderen.
Verbetert functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit.
Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
Vermindert kans op miskraam.
Vermindert pijn en stress bij puncties. Versterkt immuunsysteem.
Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
Verbetert verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
Vermindert bijwerkingen van medicatie. Verbetert spermakwaliteit (duurt 2 – 3 maanden).
Verbetert kwaliteit eicel Acupunctuur en terugplaatsing bij IVF/ICSI of inseminatie
Onderzoek heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling vóór de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot.
Wij proberen altijd op de ochtend van de terugplaatsing een afspraak met de betreffende patiënte te maken. Ook in het weekend. Maar als iemand te ver weg woont, is dat soms onmogelijk en zou dit meer stress opleveren, dan goed doen. In dat geval spreken we liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af. De weken die volgen na de terugplaatsing zijn vaak stressvol, wij raden ook in die periode een behandeling aan om de kans op innesteling na IVF te vergroten en vooral ook om de rust enigszins te kunnen behouden.