Acupuncture amsterdam

Acupunctuur bij Schouderklachten en Rugklachten

Schouderklachten, vaak niet los te zien van klachten van de nek, komen veel voor. Het schoudergewricht is gecompliceerd en de meest voorkomende schouderklacht is de zogenaamde impingement klacht. (letterlijk vertaald “inklemming”) Door deze inklemming van pees-, en slijmbeursstructuren tussen de kop van het schoudergewricht en het schouderdak ontstaat er pijn in het nek-, en schoudergebied.

Nek-, en schouderklachten zijn een goede indicatie voor de acupunctuur, wat vaak wordt gecombineerd met dry needling en tips voor oefeningen en aanpassing.

Mensen komen vaak naar de praktijk in een stadium waarin de klachten al langer bestaan. Onder het kopje  wetenschap, schouderpijn op deze site vindt u een onderzoek uit 2010 waarin acupunctuur wordt toegepast bij chronische schouderpijn en goed uit de bus komt. Uiteraard is het ook zinvol als u in het wat meer acute stadium raad vraagt bij een acupuncturist. De hersteltijd kan zo een stuk worden verkort.

Acupunctuur en schouderklachten amsterdam oost
Acupunctuur en schouderklachten Amsterdam
Gezondheidsklachten

Acupunctuur en nekklachten

Een stijve nek, pijn bij de achterhoofdrand, soms uitstralend in de vorm van hoofdpijn of uitstralend in de schouders, armen, soms zelfs tot aan de vingers. Het zijn bekende klachten die helaas vaak voorkomen. Niet zelden in combinatie met stress en werkdruk. Een behandeling met acupunctuur kan zeer snel tot ontspanning van het betreffende gebied leiden, waardoor de klacht milder wordt of geheel weggaat. Afhankelijk van de klacht wordt de acupunctuur al dan niet gecombineerd met houdings-, en bewegingsadviezen, dry needling of medical taping.

Tijdens een eerste consult neem ik de klacht uitgebreid met u door en voer ik een korte behandeling uit. Doorgaans kunt u in een 4 a 5 tal behandelingen resultaat verwachten. Acupunctuur is goed te combineren met fitness of interventies als fysiotherapie en manuele therapie. Uiteraard is acupunctuur, net als bij schouderklachten, ook zinvol als u in het wat meer acute stadium langskomt.

Acupunctuur bij Rugklachten

Rugklachten kunnen heel vervelend zijn. Het kan soms zo heftig zijn dat je niet eens meer overeind kan komen. In Nederland heeft de helft van de mensen ergens in zijn leven rugklachten. Dit leidt behalve tot veel pijn en beperking, ook vaak tot verzuim. Gelukkig kan acupunctuur hierbij helpen. Acupunctuur werkt dermate goed bij rugklachten dat de NHS (het Engelse ministerie van volksgezondheid) het zelfs aanraadt.

Oorzaken rugpijn

Er zijn verschillende oorzaken van rugklachten. De meest voorkomende zijn een instabiliteit van de wervelkolom, hernia en spit.

Instabiliteit

Bij een instabiliteit bewegen de wervels niet op de juiste manier ten op zichte van elkaar. Tijdens de beweging of in stilstand kan een wervel wat “scheef” staan. Hierbij treedt er rek op op de banden die van wervel naar wervel lopen. Dit geeft vaak een doffe zeurende pijn. Ook kan door de verkeerde beweging van de wervel een zenuw (tijdelijk) bekneld raken. Dit kan een felle en uitstralende pijn geven. Hierbij kun je ook tintelingen voelen in het hele been.

Behandeling: Bij een instabiliteit kan acupunctuur ervoor zorgen dat de spieren ontspannen en de banden sterker worden. Hierdoor zul je al beter gaan bewegen. Met oefeningen die de stabiliteit versterken erbij krijg je de klachten helemaal weg.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit als een soort schokdemper tussen de wervels en bestaat uit een stugge ring met in het midden een soort gummibal die de schokken opvangt. Als de ring slapper wordt kan het middendeel uitstulpen en tegen een zenuw aandrukken. Je voelt dan (soms heftige) pijn in het gebied waar de zenuw naar toe gaat. Het kan zelfs zijn dat je in de rug niets voelt, maar in je been tintelingen, krampen en pijn hebt.

Behandeling: Acupunctuur zorgt voor een versneld herstel van de hernia. Ook hier worden de spieren weer meer ontspannen en de doorbloeding verbeterd, wat vaak al direct tot een verlichting leidt.

Leuk feitje: Het British Medical Journal raadt bij hernia als beste behandeling Acupunctuur of Manuele therapie aan.

Spit

Als je spit hebt dan is er eigenlijk niets aan de hand. Ook al kun je vreselijke pijn voelen. Door een verkeerde beweging is je lichaam “geschrokken” en heeft als beschermingsmechanisme al je spieren aangespannen in je rug. Hierdoor ontstaat er een verkramping die veel pijn kan geven, maar waarbij geen schade is opgetreden.

Behandeling: Door de spieren met acupunctuur los te maken kun je snel weer van je klachten af zijn.