Acupunctuur Amsterdam

Acupunctuur bij Menopauze

De Menopauze, wat verandert er? 

De menopauze wordt ook wel overgang genoemd en begint rond de leeftijd van 40 jaar. De menstruatiecyclus verandert, wordt onregelmatiger , en stopt uiteindelijk.

Oorzaak? Aan de basis ligt een afname van vrouwelijke hormonen, namelijk de oestrogenen.

 

De Symptomen van menopauze

• De temperatuurregeling wordt onregelmatig. De lichaamstemperatuur wordt warmer vooral ’s avonds; dit zijn de opvliegers die zowel overdag als ‘s nachts kunnen voorkomen. De nachtrust kan eronder gaan lijden waardoor er vermoeidheid ontstaat.

• Osteoporose of botontkalking is ook mogelijk

• Hitteopwellingen kunnen naar het hoofd stijgen en duizeligheid, oorsuizingen, migraine en zelfs verhoogde bloeddruk veroorzaken. Oestrogenen beschermen de vrouw tegen klachten van hart en bloedvaten vóór de menopauze.

• Gewicht toename

• Slijmvliezen van huid, blaas en vagina worden droger, zodat infecties makkelijk voorkomen.

• De haren worden grijs en dunner en vallen sneller uit.

• Emotionele klachten kunnen de kop opsteken, zoals stressgevoeligheid, prikkelbaarheid, depressie, irritatie, boosheid, zwaarmoedigheid, gejaagdheid of angstig. Wanneer er lange tijd slaapstoornissen zijn, kunnen deze atypische klachten nog toenemen.

Wat kan acupunctuur bij de menopauze

De overgang of menopauze is een natuurlijk proces, maar je kan er als vrouw flink veel last van hebben. Bij acupunctuur zien we een verband tussen deze klachten en de vermindering van energie, welke we “Jing” noemen. De Jing energie ligt opgeslagen in de nieren en dat is de reden dat we ons met acupunctuur richten op deze energie. Vooraf gaan we een observatie maken en kunnen we vaststellen waar de klachten vandaan komen. Met een acupunctuurbehandeling gaan we met behulp van miniscule naalden de energiebanen bewerken, waardoor we de Jing energie kunnen herstellen. Eventueel kan er ook kruiden worden voorgeschreven om dit proces te versnellen.