acupunctuur bij schouderklachten en nekklachten

Acupunctuur bij Schouder- en Nekklachten

Schouderklachten, vaak niet los te zien van klachten van de nek en arm, komen frequent voor. Het schoudergewricht is gecompliceerd en de meest voorkomende schouderklacht is de zogenaamde impingement klacht. (letterlijk vertaald “inklemming”) Door deze inklemming van pees-, en slijmbeursstructuren tussen de kop van het schoudergewricht en het schouderdak ontstaat er pijn in het nek-, en schoudergebied met vaak uitstralingen naar de armen.

Oorzaken hiervan zijn vaak te herleiden naar onze hectische levensstijl en lang stilzitten achter een computer. Aanvullend zijn er orgaanproblemen, erfelijke factoren of afwijkingen in de wervelkolom, welke alle aanzienlijk kunnen bijdragen aan pijn in de schouder en of nek.

Helpt Acupunctuur bij schouder – en nekklachten?

Mensen met nek- en schouderklachten behandel ik regelmatig met goed resultaat. Acupunctuur is er op gericht de energie blokkades op te heffen en de energiebalans weer op orde te brengen. Dry needling, massage, ooracupunctuur en oefeningen kunnen op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning ondersteuning bieden.

Frequent komen mensen naar de praktijk in een stadium waarin de klachten al langer bestaan. In sommige gevallen ziet men dit als chronische schouderpijn. In zo’n geval vereist het meestal een langer behandelingstraject. En uiteraard is het ook zinvol als u in het wat meer acute stadium raad vraagt bij een acupuncturist. De hersteltijd kan zo een stuk worden verkort.

Acupunctuur en schouderklachten amsterdam oost
Acupunctuur en schouderklachten Amsterdam
Gezondheidsklachten

Acupunctuur bij nekklachten

Een stijve nek, pijn bij de achterhoofdrand, soms uitstralend in de vorm van hoofdpijn (migraines)  of uitstralend in de schouders, armen, soms zelfs tot aan de vingers. Zoals hierboven aangegeven zijn dit ook veelvoorkomende klachten. Vanuit de nek gaat het vaak naar de schouders en de oorzaak is meesteal de combinatie van stress en werkdruk. Een behandeling met acupunctuur kan zeer snel tot ontspanning van het betreffende gebied leiden, waardoor de klacht milder wordt of geheel afneemt. Afhankelijk van de klacht wordt de acupunctuur al dan niet gecombineerd met houdings-, en bewegingsadviezen, dry needling of medical taping.

Tijdens een eerste consult neem ik de nek- en schouderklachten uitgebreid met u door en voer ik een korte behandeling uit. Doorgaans kunt u in een 4 a 5 tal behandelingen resultaat verwachten. Dit is afhankelijk van de hardnekkigheid en hoe lang u er al mee rondloopt. Acupunctuur is goed te combineren met fitness of interventies als fysiotherapie en manuele therapie. Uiteraard is acupunctuur, net als bij schouderklachten, ook zinvol als u in het wat meer acute stadium langskomt. Voor meer info kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met mij. Daarbij is eerste consult is altijd gratis.

Acupunctuur bij Rugklachten

Rugklachten kunnen heel vervelend zijn. Het kan soms zo heftig zijn dat je niet eens meer overeind kan komen. In Nederland heeft de helft van de mensen ergens in zijn leven rugklachten. Dit leidt behalve tot veel pijn en beperking, ook vaak tot verzuim. Gelukkig kan acupunctuur helpen bij rugklachten. Acupunctuur werkt dermate goed bij rugklachten dat zelfs de NHS (het Engelse ministerie van volksgezondheid) acupunctuur tegen rugklachten aanraadt.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken rugpijn?

Er zijn verschillende oorzaken van rugklachten. De meest voorkomende zijn een instabiliteit van de wervelkolom, hernia en spit.

Instabiliteit

Bij een instabiliteit bewegen de wervels niet op de juiste manier ten op zichte van elkaar. Tijdens de beweging of in stilstand kan een wervel wat “scheef” staan. Hierbij treedt er rek op op de banden die van wervel naar wervel lopen. Dit geeft vaak een doffe zeurende pijn. Ook kan door de verkeerde beweging van de wervel een zenuw (tijdelijk) bekneld raken. Dit kan een felle en uitstralende pijn geven. Hierbij kun je ook tintelingen voelen in het hele been.

Behandeling: Bij een instabiliteit kan acupunctuur ervoor zorgen dat de spieren ontspannen en de banden sterker worden. Hierdoor zul je al beter gaan bewegen. Met oefeningen die de stabiliteit versterken erbij krijg je de klachten helemaal weg.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit als een soort schokdemper tussen de wervels en bestaat uit een stugge ring met in het midden een soort gummibal die de schokken opvangt. Als de ring slapper wordt kan het middendeel uitstulpen en tegen een zenuw aandrukken. Je voelt dan (soms heftige) pijn in het gebied waar de zenuw naar toe gaat. Het kan zelfs zijn dat je in de rug niets voelt, maar in je been tintelingen, krampen en pijn hebt.

Behandeling: Acupunctuur zorgt voor een versneld herstel van de hernia. Ook hier worden de spieren weer meer ontspannen en de doorbloeding verbeterd, wat vaak al direct tot een verlichting leidt.

Spit

Als je spit hebt dan is er eigenlijk niets aan de hand. Ook al kun je vreselijke pijn voelen. Door een verkeerde beweging is je lichaam “geschrokken” en heeft als beschermingsmechanisme al je spieren aangespannen in je rug. Hierdoor ontstaat er een verkramping die veel pijn kan geven, maar waarbij geen schade is opgetreden.

Behandeling: Door de spieren met acupunctuur los te maken kun je snel weer van je klachten af zijn.

Acupunctuur en een Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is een vervelende aandoening, waar ze in de Westerse geneeskunde nog geen goede behandelmethode voor hebben gevonden. Met een frozen shoulder wordt je beperkt in de bewegingen van je schouder en alles voelt stijf aan. Dit komt doordat het gewrichtskapsel van je schouder ontstoken is, of er is een verkleving ontstaan. Vaak ontstaan er ook pijnlijke klachten waar je lang last van kunt hebben.

Een frozen shoulder heeft verschillende fases en in de eerste en tweede fase (de invries- en bevroren periode) zul je scherpe pijn kunnen ervaren. Mocht je in de eerste fase nog niet aan de bel hebben getrokken, adviseren we je dat snel te doen. Acupunctuur kan de frozen shoulder zelfs in het geheel oplossen en kan de pijn heel erg doen afnemen. Door acupunctuur worden de geblokkeerde energiebanen (meridianen) weer opengezet, waardoor de blokkades verdwijnen. Zo heb je minder pijn en zal je herstel ook sneller gaan. Meestal is voor een frozen shoulder 2 tot 5 behandelingen genoeg om al resultaat te merken.